ECDC: Στο «κόκκινο» τα τουριστικά νησιά της Ελλάδας

Επιδεινώθηκε η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, όπως καταγράφεται στους χάρτες που δημοσίευσε σήμερα ο ECDC. 

Όπως αποτυπώνεται στον βασικό χάρτη, τουριστικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ στο «πορτοκαλί» είναι η Αττική, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλονίκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και μέρος της Μακεδονίας.    

Αντίθετα, με «κίτρινο» χρώμα απεικονίζεται η Εύβοια και μέρος της Στερεάς Ελλάδας, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ECDC δημοσιεύει τους χάρτες του κάθε Πέμπτη, με βάση τα δεδομένα που δίνουν στο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης τα ίδια τα κράτη-μέλη.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή για την περίοδο 19-25 Ιουλίου, όπου παρατηρούνται υψηλές τιμές σε νησιά με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, σε ορισμένα από τα νησιά έχει καταγραφεί μεγάλο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιδημιολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. 

Μεταξύ άλλων, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 5,51% στην Πάρο, το 4,27% στη Μύκονο, το 4,20% στην Τήνο και το 3,40% στη Σαντορίνη. Στο υψηλό 3,76% ήταν ο δείκτης θετικότητας για το Ρέθυμνο της Κρήτης. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ (ημερήσια έκθεση επιτήρησης Covid-19, 28/7/2021), καταγράφεται άνοδος τόσο του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παράλληλα, επανήλθε σε διψήφιο νούμερο ο αριθμός των θανάτων 24ωρου, ενώ για άλλη μια φορά τα ημερήσια κρούσματα άγγιξαν τα 3.000.

Με βάση τα παραπάνω, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία εξετάζει και την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσθετα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν ήδη στη Μύκονο, που μεταξύ άλλων αφορούσαν την απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας και της μουσικής.

Σημειώνεται επίσης ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί στην Ίο. Όπως ανέφερε, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει» γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί